Update: "Battery Energy Storage System" (BESS) ATS Groep krijgt vorm!

9 februari 2018 in Innovatie
Update: "Battery Energy Storage System" (BESS) ATS Groep krijgt vorm!

Een BESS biedt een brede waaier aan technische mogelijkheden voor de eindgebruiker. Als integrator neemt ATS Groep dan ook alle mogelijke toepassingen van een BESS in overweging. Maar elke toepassing heeft wel degelijk zijn gevolgen voor de praktische uitwerking.

Belangrijke knopen moesten dus doorgehakt worden. Met de uiteindelijke beslissingen naar zowel zijn hoofddoel, zijnde energieoptimalisatie, als door de finale keuze van leverancier, kent het BESS-project op de nieuwe ATS-site aan de Langerbruggekaai alvast een vliegende start.

Met een BESS kan men op een flexibele manier lokaal energie beheren. De batterij kan ingezet worden om energie uit lokale decentrale bronnen (PV- en/of windenergie) te gebruiken. Deze kan eveneens intelligent gebruik maken van het verschil tussen dag- en nachttarief. Ook door het toepassen van peakshaving kan men de energiekost reduceren. De eindgebruiker kan het BESS ook aanwenden voor bijkomende toepassingen zoals het elimineren van harmonische vervorming, het compenseren van reactieve energie of instaan als noodvoeding.

De keuzes

Bij de start moet duidelijk in kaart gebracht worden waarom voor een BESS-project wordt geopteerd. De gekozen toepassing heeft een impact op het vermogen, de batterij en de praktische inkoppeling. ATS Groep en EDF Luminus hebben prioriteit gegeven aan energieoptimalisatie, met ruime aandacht voor ondersteunende netdiensten en noodvoeding. Deze laatste diensten sluiten nauw aan bij de kernactiviteiten van ATS Groep.

De oplossingen

De uiteindelijke toepassing is essentieel om een correcte netstudie aan te vragen bij de distributienetbeheerder. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de BU Medium Voltage van ATS Groep en de distributienetbeheerder werd er een innovatieve manier van inkoppelen uitgewerkt. Een innovatief concept met een gunstig effect op de totale investering, zowel financieel als naar technische mogelijkheden toe.

Na de netstudie kon uiteindelijk overgegaan worden tot de keuze van leverancier van het BESS. Er werd gekozen voor ABB die een uniek modulair systeem voorstelt, zowel naar vermogen als naar totaalconcept. ABB rekent hiervoor eveneens op de dienst en expertise van de BU Electrical Panels van ATS.  Aansluitend wordt rekening gehouden met de nodige veiligheidsmaatregelen. Dit totaalconcept is op maat gesneden van de KMO die een oplossing wil voor zijn energievraagstuk.

Voor de verdere uitwerking, zoals energiestromen naadloos op elkaar afstemmen, moeten nog een aantal belangrijke beslissingen worden genomen. Hierbij zullen de BU Automation en Building Automation een grote rol gaan spelen.

Wil u de ontwikkelingen over dit BESS-project op de voet volgen: Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

De nieuwe ATS-site aan de Langerbruggekaai in Gent, waar de mechanische activiteiten binnen de ATS Groep gecentraliseerd zullen worden, is volop in ontwikkeling!
Deze uitbreiding biedt ook job opportuniteiten. Voor deze site zijn we nog op zoek naar een:

Check de link voor meer info!